onsdag 16 oktober 2013

USA tickar som en bomb

Jag är orolig, bekymrad. Medan ekonomiska bedömare mestadels tycks ägna sig åt månadsrapporter tickar en bomb i bakgrunden. När den briserat kommer många att undra:
– Vad hände?
– Varför sa ingen nåt?
Men nu säger jag det. Så ingen kan klaga i efterhand. Att bomben snart exploderar. I USA. Och att smällen blir så stor att den skakar hela världen.
Men den här gången är det inte Al Qaida. Denna gång har stubintråden tänts av amerikanerna själva.
För turbulensen kring USA:s skuldtak är egentligen bara vårtan på vildsvinets näsa. Om USA nu löser det akuta i veckan kvarstår ändå grundproblemet. Den enorma statsskulden.
Men det är som om de flesta blundar för detta och hoppas på en söt, liten högkonjunktur som frälsning. Som i historien om frun som kommer in med sin man till läkaren och säger:
– Hjälp oss. Min man är galen, tror han är en höna.
– Vi får bota honom, säger doktorn.
– Nej, nej! Det går inte, för vi behöver äggen.
Samma logik tycks råda kring den monetära ordningen. Någonting är uppenbart galet, men ingen vill ta itu med det hela. För alla behöver...dollarn.
När ekonomiexperterna inte ens kan förutsäga det uppenbara, som den grekiska krisen, får väl jag som kulturskribent viska i kulissen. Ni får själva bedöma min trovärdighet.
Grundproblemet som lett till bugetkrisen är att staten USA länge levt på lånade pengar. Upplåningen är enorm och galopperar. Här handlar det inte om småpotatis. Om två år beräknas USA:s statsskuld vara uppe i ofattbara 20 biljoner dollar. Den motsvarar redan nu nära 100 procent av landets bnp.
Tidigare sas det att skulden inte var nåt större problem då den i huvudsak var inhemsk. Alltså att USA var skyldig sina egna medborgare. Men nu finns uppgifter om att utlandsskulden växer. Att länder som Kina och Japan numera kanske äger så mycket som en fjärdedel av skuldsedlarna.
Fast om man gräver djupare visar det sig förmodligen att allt är invävt som ett virus i alla länders banksystem. Om den lilla grekiska krisen sved, så får ni själva lista ut vad som händer när USA:s ekonomi – inom kanske tio år eller så – ruttnat helt. Betalning inställd.
Då.

Pelle Lindblom


Publicerad på NSD Kultur 16 okt 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar