onsdag 13 november 2013

Jag vill stå naken och utan förklädnad

Så sitter jag där under granriset och håller mig undan NSA, Ipred och liknande förkortningar. Men det börjar bli lite kallt om rumpan.
Å andra sidan kanske ni minns Anders Karlsson. Han som blev av med rektorsjobbet för att ha poserat med skjortan uppknäppt, och för att han var med i någon facebookgrupp, ”vi som gillar sex” eller någonting liknande.
Feministerna har ju sina stödstrumpor. Så jag ville inte vara sämre och lade genast, som en sympatiaktion, ut en bild på mig själv i bar överkropp.
Och eftersom jag tröttnat på att sitta under granriset börjar jag fundera på om inte motdraget till övervakningshysterin är att just knäppa upp allas våra skjortor.
Fenomenet som uppstått med digitaliseringen är ju att det privata jaget hamnat i konflikt med det offentliga. Det som tidigare doldes bakom rullgardiner har blivit mer synligt.
Man kan förmoda att Anders Karlsson inte bara var med i en oskyldig facebookgrupp, utan att han troligen gillar sex på riktigt. Ja, förmodligen är majoriteten av alla som jobbar inom skolan förtjusta i sex, även andra rektorer.
Eftersom jag har två barn som avlats den naturliga vägen kan man med viss logik även föra i bevis att jag haft samlag åtminstone två gånger. Men om detaljer hur detta skedde i praktiken – och lite till av allas våra privata vanor och böjelser – publiceras digitalt...ja då verkar det som om hyperortodox moralism slår till som en massiv slägga.
Han har sex! Åh, så suspekt! Utfrysning! Avsked!
Redan som tonåring ställde jag mig frågan: Varför är denna kultur så rädd för det explicita? Alla vet om det, men ingen får tala om det. Inget får synas. Vad är det för fånig livslögn?
Jag vill leva i sanning.
Därför skulle jag tvärtom vilja byta skola om det framkom att alla där var puritaner som aldrig druckit en flaska lördagsvin eller aldrig haft sex. Det vore ju...tämligen onormalt!
I stället för denna dubbelmoral borde vi alltså svara med öppenhet. Vräk ut allt på ett bräde. Så att även de dolda övervakarna ingenting längre har att spionera på. Och sluta med häxjakt på normalt beteende.
Som Walt Whitman skaldar, det är min livsdevis:
”Jag ska gå ner till stranden, stå naken och utan förklädnad.”

Pelle Lindblom


Publicerad på NSD Kultur 13 nov 2013

1 kommentar:

  1. Bra skrivet med din härliga knorr. Det är den nakna sanningen!

    SvaraRadera