onsdag 20 mars 2013

Bränn Hattstugan och radera Snövit

Skolan tänder bokbål. Censur! Förstagluttarna av Moni Nilsson anses plötsligt sexistisk.
För där nämns kvinnobröst, och detta får moralväktande föräldrar och skolfolk att genast sträcka sig efter tändsticksasken.
Det här är nu inte första fallet av moralpanik. Förra gången censuren slog till var ju på Tunaskolan då toagrafittin – för övrigt ett replikat av den berömde konstnären Banksy – målades över med samma hänvisning. Sexism-turbo-de-lux.
Värt att iaktta är att de här historierna har ungefär samma förlopp. Förälder eller elev med hög moral ryter till. Någon vaken journalist skriver artikel i ämnet...och skolan får stora skälvan. Några politiker passar genast på att ta gratispoäng och ansluter sig snabbt till moralkören. Skiten ska bort!
Mest förvånande är kanske att skolan tycks tagen på sängen. Där har ingen reagerat över explicita uttryck. Som voro ögonlocken igenklistrade, men magiskt öppnade av utomstående debattörer. Ja, se! Det står en rosa elefant i korridoren. Den är osynlig! Bara särskilt invigda har förmågan att se den. Ja, ser ni inte alla rektorer nu. Där! Den rosa elefanten.
Det finns för övrigt en saga av HC Andersen med samma tema, om en Kejsare.
En del dundrar samtidigt: Finns inget viktigare att debattera?
Svaret är: Nej. Egentligen inte.
Överhettad moral och censur är faktiskt allvarliga saker. Vi har skådat liknande förut. Då har det ofta varit en totalitär diktator som omyndigförklarat folket och hindrat oss från att ta del av "det icke lämpliga".
Fast nu tycks det inte behövas någon autokrat som arrangerar bokbålen. En oligarki med de rätta åsikterna sköter jobbet alldeles på egen hand. De som har förmågan att se den rosa elefanten.
Jag frågar mig åter: Vad suddas härnäst? Mamman slår ju barnen i Elsa Beskows Hattstugan. Bränn! Bort med spritglorifierande "Hej Tomtegubbar".
Lycka till alla Prussiluskor då ni ska granska skolbiblioteken. Passa på!
Lägg ner Lucia. Tomten är ett gubbslem. Grin-Olle ett mobbingoffer. Och radera genast Snövit. Hon är ju en sån fånig fjolla.


Pelle Lindblom


publ. på NSD Kultur 20 mars 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar