onsdag 4 september 2013

Ett verkligt superklipp!

Den här krönikan handlar om en krona som på ett nästan övernaturligt sätt försvunnit, spårlöst. En enda krona visserligen, men den är helt avdunstad.
Allt började vid köksbordet. Nu ska man i och för sig vara lite misstänksam mot just köksbordsfilosofier. De kan bli en aning introverta, navelskådande.
Men hursomhelst satt jag och bläddrade förstrött i ett reklamblad.
Någonting som namngavs som gediget kostade 179 kronor. Sedan en lampa för 399. Klinker för 299. Färgburk 399. En annan vara 169.
Det fortsatte med 119, 299, 3399 och 3499.
Märkligt. Alltså att nästan alla varor verkade ha tappat en krona. Jag menar, det mest självklara vore ju att säga att den där gräsklipparen går för priset av 3500 kronor.
Men en krona hade konstigt nog hamnat på vift.
Ockult, tänkte jag och tog ett annat blad.
Samma sak: Madrass 299 kronor, muffinsform 49, knivset 39.
Jag började peka och sjunga halleluja.
– Kolla, det kostar under 40 kronor!
Tänk dessutom att gräsklipparen kostade snäppet under tretusenfemhundra. Bara 3499, het fantastiskt! Dyrare produkter, såg jag i ett annat blad, hade tappat en hel femma.
– Kolla! En tvättmaskin för endast 9995!
På eftermiddagen fick jag sedan en nästan religiös uppenbarelse. Jag skulle nämligen köpa en tub tandkräm. Kassapersonalen talade i tungor. Och se! Det glänste och glittrade så att jag nästan svimmade. Det var rea, hela 125 ml för hedervärda 17 kronor. Jag böjde mig fram, och det var då det hände. Jag fick syn på tubens vackra inskription, kursiverat i rött på skimrande blå bakgrund. Dessutom liksom exploderade en kvadrat, och ut strömmade vita kristaller i ett sken av ljus. Nu började jag förstå vilket enormt klipp jag gjort.
Av texten kunde jag nämligen utläsa att tuben innehöll ”kylande kristaller”, ”sval mint”, och textat med versaler stod det ”EN NY DIMENSION AV FRISKHET”.
Det här är ju så fantastiskt att jag nog inte vågar öppna tuben utan att ha ett sånt där skydd för ögonen som svetsare har.
Och allt detta för bara 17 kronor.
– Halleluja!

Pelle LindblomPublicerat på NSD Kultur 130904

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar