Chartern är död. Det var min andra tanke i väntan på en kollektiv lösning, en buss. Här var jag nu en högklassig individ som ville ha någonting att skryta med när jag kom hem.
Men vem vill stoltsera med sådant, att man satt på en plåtbänk på någon intetsägande flygplats? Dessutom var styrleden i bussen helt kaputt. Jag kom av någon konstig anledning plötsligt att tänka på Rutavdrag och borgerlig lyckopolitik. Och att grekerna hade slut pengar.
Anastasía bodde i källaren, och hennes man på Rhodos. Sådant har också med ekonomi och politik att skaffa. Det där att vi förväntas splittra kärleksbanden bara för att ordna några tusenlappar till utgifterna. Vem blir lyckligare av sånt?
Jag å min sida vara bara där för att motvilligt betala 50 euro extra för sjöutsikten. Och det var därför jag hade hamnat i källaren, i svalkan.
Hon bjöd på oliver och någon märklig inläggning.
– Kalá, sa jag fastän det smakade gammal munk.
I källaren bodde också farfar. Här fanns ingen kommunal välvillighet att oroa sig för, inga krav från undersköterskor på högre löner. Han fogade in sig i de utrymmen som blev över, och då menar jag andra än de rent fysiska.
– Det där skulle aldrig min mamma klara av, muttrade jag och tänkte att hon aldrig skulle bli till freds med det där att hålla så låg profil. Mamma vill välja tv-kanal och el-bolag alldeles själv mellan orförandeskapet i byaföreningens styrelse. Hon vill åka till Tallin på vårarna och klämma på valfri tandkrämstub. Förmodligen har därutöver också mer i pension än jag någonsin får ihop i lön.
Så om hon dör före mig ska jag bevara hennes kvarlevor i en frysbox och säga till grannarna...
– Hon är på långresa till Tallin.
...och sedan inkassera pensioner i åratal.
Solsting ger märkliga fantasier, det måste man ändå säga.
Farfar Giannis hade suttit tyst hela tiden. Men nu sa han diskret kali níchta (god natt) och försvann till sitt hörn.
Solnedgången var dock densamma för oss allihop.
Pelle Lindblom
Publ. i NSD Kultur juli 2011
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar